Vattenskärning av sten – en effektiv lösning 

En vattenskärd sten brevid ett grönt blad, stenen är skärd med en vattenskärare

Hur skär man bäst i sten? En guide till vattenskärning 

Att skära i sten har länge varit en utmaning inom bygg- och anläggningsindustrin. Traditionella metoder som sågning och mejsling har sina begränsningar när det gäller precision, effektivitet och miljöpåverkan. Här kommer vattenskärning in som en revolutionerande teknik för stenbearetning. 

Vattenskärning med en vattenskärare är en skärprocess där en mycket tunn, höghastighetsstråle av vatten används för att skära igenom material. Denna stråle kan förstärkas med en blandning av fint slipmedel för ökad skärförmåga på hårda material som sten. 

Processen är precis och ren, utan buller eller vibrationer. Skärningen lämnar en slät och polerad yta utan sprickor eller flagor. Vattnet kyler ner materialet under skärningen vilket förhindrar termiska skador. Detta gör vattenskärning överlägset många andra skärmetoder när det gäller stenbeardetning. 

Användningsområden för att skära i sten 

Vattenskärning har en mängd tillämpningar inom stenbearbetning, från byggnadsdekorationer till infrastrukturprojekt. Några exempel är: 

  • Utskärningar av fönster, dörrar och andra öppningar i stenmurar 
  • Formatering av stenplattor för golv, bänkskivor etc. 
  • Skulptering av dekorativa stenelement 
  • Murverk och fasadarbeten med natursten 
  • Bergsbeardetning för väg- och tunnelbyggen 

Vilka stenvarianter kan man skära med en vattenskärare? 

En av fördelarna med vattenskärning är dess förmåga att bearbeta de flesta typer av sten, oavsett hårdhet. Några vanliga exempel är:  

  • Granit 
  • Marmor 
  • Kalksten 
  • Skiffer 

Tack vare vattenstrålens precision och renhet kan även ömtåliga och porösa stentyper skäras utan risk för sprickbildning eller annan åverkan. 

Ni som är intresserade av effektiv och högkvalitativ stenbeardetning bör därför överväga vattenskärning som metod. Vi på Hydrocut erbjuder marknadens ledande vattenskärningsutrustning och tjänster för alla typer av stenprojekt. Kontakta oss gärna för mer information om hur vi kan hjälpa er att nå optimalt resultat med minimalt slitage på både miljö och material. 

Kontakta oss för rådgivning

Reservdelar eller maskin?

Använd vår valguide för att hitta rätt för dig!

Vilken maskin passar er verkstad bäst?

Låt oss hjälpa dig välja dina reservdelar